Nya besiktningsregler från 20:e maj

Fram till för några dagar sedan var det sista siffran i registreringsnumret som var avgörande för när besiktning var tvungen att genomföras. Från den 20:e maj gäller däremot nya regler som är mer flexibla.

Istället för att vara styrd utifrån sista siffran på registreringsnumret gäller nu en mer flexibel regel gällande när besiktning måste ske. De nya reglerna kan sammanfattas i tre punkter.

  • Första besiktning

Vid köp av helt nytt fordon ska besiktning ske inom 36 månader efter att detta fordon registrerats för att användas i trafik. Det kan alltså lika gärna ske första månaden som månad 36.

  • Andra besiktningen

Andra gången som ett fordon besiktas gäller intervallet 24 månader från föregående tillfälle. Vid köp av ett helt nytt fordon har du alltså besiktat detta två gånger inom maximalt 60 månader. Första efter senast 36 månader och andra gången senast 24 månader senare.

  • Kommande besiktningar

Från och med tredje besiktningstillfället ska detta ske senast 14 månader efter föregående tillfälle.

Nytt datum för vissa fordon

I och med att lagen har ändrats har datum för kommande besiktning ändrats för vissa fordon. Därmed kan man bli tvungen att besikta sitt fordon tidigare än vad som tidigare lag angett. Det går därmed inte att titta på besiktningsprotokollet och utgå från det datum som står där. Detta eftersom dessa datum bygger på de lagar som gällde före 20:e maj.

Kontrollera datum

Enklaste sättet att kontrollera vilket datum du senast måste genomföra besiktning är att kontrollera detta på Transportstyrelsens hemsida. På en speciell sida fyller man i registreringsnummer, klickar på ”Visa besiktningsdatum” och får då fram exakt datum då besiktning måste vara genomförd.

 

 

Artikelförfattare: Peter H för Bergs Bilvård

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 27 maj, 2018

    […] den sista siffran i regnumret för att bestämma besiktningsperiod och därför så har det kommit nya besiktningsregler från den 20:e maj 2018, mer flexibla besiktningsperioder har länge efterfrågas från flera håll så det är inte enbart […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *