Så kommer nya registreringsskylten att se ut

Eftersom det bara går att få ca 12 miljoner kombinationer med tre bokstäver och tre siffror börjar det ta slut på användbara kombinationer på dagens registreringsskyltar. Med tanke på att det finns ca 11,5 miljoner registrerade fordon i Sverige var Transportstyrelsen tvungen att införa ett nytt system. Ett system som införs i höst och som därmed innebär att sista siffran även kan bli en bokstav.

Från och med i höst kommer man kunna se en ny kombination av bokstäver och siffror på svenskregistrerade fordon. Det är en ändring som Transportstyrelsen beslutat efter att deras beräkningar visat att kombinationerna, utifrån dagens system, skulle ta slut i början av 2019.

Detta gör även att det inte längre går att använda den sista siffran i regnumret för att bestämma besiktningsperiod och därför så har det kommit nya besiktningsregler från den 20:e maj 2018, mer flexibla besiktningsperioder har länge efterfrågas från flera håll så det är inte enbart de nya regnumren som är orsak till detta.

Ändringen innebär att den tredje siffran även kan vara en bokstav. Det innebär att de nya registreringsskyltarna kan vara uppbyggda av tre bokstäver, mellanrum, två siffror och en bokstav. Med denna lösning har nu Transportstyrelsen 39 miljoner kombinationer utöver de ca 12 miljoner tidigare kombinationerna.

Nya regnummer

Foto: Transportstyrelsen

Tanken är nämligen inte att den gamla kombinationen ska tas bort utan istället kompletteras med nya. När en bil ska få ett registreringsnummer kommer det slumpas fram vilken kombination det blir. Detta utifrån samtliga lediga kombinationer. I höst, när det nya systemet släpps, är alltså chansen stor att man får en ny kombination.

Men så länge det finns lediga kombinationer av det nuvarande systemet så kan det hända att man få en av dessa. Man får komma ihåg att när en bil skrotas så återgår registreringsnumret till den bank av nummer som Transportstyrelsen väljer från när ett nytt nummer ska slumpas fram.

Källa: Expressen

Artikelförfattare: Peter H för Bergs Bilvård

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *