Tvättguide för manuell tvätt av bil

1 – Vid de tillfällen bilen är riktigt smutsig, speciellt om det finns asfaltsfläckar och/eller fastbrända insekter, så behövs det en Kallavfettning för att få bilen riktigt ren igen. Lägg på kallavfettning uppifrån och ned och lite extra där det är väldigt smutsigt.

Låt medlet verka så länge som möjligt men låt det inte torka, ser du att det börjat torka så gå direkt till punkt 2 nedan.

2 – Nu är det dags att lägga på en Alkalisk avfettning, den läggs på uppifrån och ned på hela bilen för att lösa upp övrig smuts samt för att blötlägga kallavfettningen igen. Just att man blötlägger kallavfettningen när man lägger på en alkalisk avfettning gör att den första börjar verka ännu en gång, det är ett mycket effektivt sätt att grundligt rengöra en riktigt smutsig bil.

Låt avfettningen verka, bara några minuter räcker, man får inte låta avfettningen börja att torka. Sedan är det dags att spola av bilen – detta görs nu nerifrån och upp!

För att få bort så mycket smuts från bilen som möjligt är så krävs det både stråle och tryck. Börja längst ned vid trösklarna och spola av vågrätt, i sidled och fortsätt uppåt.

Det är viktigt att börja nerifrån, om man skulle börja uppifrån så finns det en stor risk att avfettningen längre ned på bilen sköljs bort före man hunnit spola av den nedre delen. Detta eftersom avfettningen inte sitter fast lika mycket som den ingrodda smutsen.

Självklart så spolar man av eventuella ”rinningar” som kan komma från den övre delen av bilen.

3 – Då är det dags för schamponering. Efter dubbla doser med avfettning samt en rejäl spolning så bör hela bilen nu vara ren, men för att få den riktigt skinande så vi nu schamponera bilen. Många som handtvättar bilen anser att schamponering (eller svampningen som det ibland kallas) är det som måste till för att bilen ska bli ren.

I detta fall så stämmer inte det, eftersom bilen blivit rejält rengjord med avfettning gånger två samt en grundlig avspolning så är den redan ren (om man gjort på rätt vis). Skulle det finnas någon smuts eller fläckar kvar på bilen så är det ofta troligt att en utvändig rekond är på sin plats.

Handtvätt med schamponering

Schamponering är efter dubbla avfettningar och spoling istället ett ypperligt tillfälle att ge lyster och glans samt en skyddande yta av bilens lack.

Det är viktig att använda en bra svamp, en våffelsvamp eller ännu bättre en tvättvante bör användas, detta för att minska risken för så kallade tvättrepor. Undvik cirkelrörelser utan jobba istället med långa mjuka rörelser över hela bilen. Skölj sedan av bilen med lågt tryck, denna gång ska spolningen ske uppifrån och ned.

4 – När man ska torka av bilen så brukar de flesta använda en gummiskrapa eller sämskskinn. Vi föredrar dock att använda en så kallad diamantduk eller våffelduk som är en absorberande och mjuk duk som minskar risken torkrepor betydligt. Duken ska läggas ut platt för att absorbera fukten på bästa sätt.

5 – Känner du att dessa 4 steg inte är tillräckligt, du skulle vilja ge ditt fordon lite mer kärlek men du vet inte hur?

Sprayvax

Då är det ett spraywax du ska ha, då kommer du ge din bil det där lilla extra som man bara ser grannen har, detta gör du en gång i kvartalet om bilen används frekvent.

Du kommer då alltid att ha MAX lyster på din bil.

 

Handtvättar man bilen efter ovanstående rekommendationer så kommer du att få en bil som blir ren, blank och framförallt lättskött!